HAYAL PERDESİ - Umut Rehberi
~ Bugünün, hayatının en önemli günü olduğundan emîn, kendini sorgulamaya düşkün genç bir adam, tüm formların, türlü giysi içindeki aynı ruh olduğunu güneşi ile aydınlandı. Egosunun kendisini ışıkla karıştıran...
NAMAZ VAKİTLERİ
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya
 
İMSAK 03:36
GÜNEŞ 05:24
ÖĞLE 12:59
İKİNDİ 16:52
AKŞAM 20:23
YATSI 22:03
Mevlâna Dergâhı Sanal Gezinti
Mevlâna Dergâhı Sanal Gezinti

Günün Ayeti

 

“Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah’ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir.”

 

Bakara Suresi 185.

 

Günün Hadisi

 

“Ramazan ayı size bereketiyle geldi, Allah bu ayda sizi zengin kılar, bundan dolayı size rahmet indirir, hataları yok eder, bu ayda duaları kabul eder. Allah Teâlâ sizin ibadet ve hayır konusunda birbirinizle yarış etmenize bakar ve meleklerine karşı sizinle övünür. O halde iyilik ve hayırdan yana Allah Teâlâ’ya kendinizi gösterin. Ramazan ayında Allah’ın rahmetinden kendisini mahrum eden kimse bedbaht kimsedir.”

 

Hz. Muhammed (sallallahü aleyhi vessellem) (Heysemî, Mecmeu’z-zevâid, III, 344

 

Günün Sözü

 

“ Ramazan geldi, artık maddî yiyeceklerden elini çek ki, gökten mânevî rızıklar gelsin. Bu ay, gönül sofrasının kurulduğu aydır. Gönlün, bedenin hatâlarından kurtulduğu aydır. Gönüllerin aşk ve îmân ile dolduğu aydır.”

 

Hz. Mevlâna Celaleddin-i Rumî (k.s.) (Dîvân-ı Kebîr CCXXVII

 

Günün Duası

 

İslam ayı, Oruç ayı, temizlenme ayı, arınma ayı ve kıyam ayı olan Ramazan ayına bizleri kavuşturan Allah’a hamd olsun.

 

Allah’ım! Peygamber Efendimiz Hazret-i Muhammed Mustafâ (s.a.v.)’ya ve onun tertemiz Ehl-i Beytine salât ve selâm eyle ve bu ayın değerini bilip saygısını gözetmeyi, bu ayda yasakladığın şeylerden kaçınmayı bize ilham et. Uzuvlarımızı günahlardan koruyup Seni hoşnut eden şeylerde işleterek bizi bu ayda oruç tutmaya muvaffak et. Öyle olsun ki, kulaklarımızla boş şeyler dinlemeyelim; gözlerimizi eğlenceye dikmeyelim, ellerimizi sakıncalı bir şeye uzatmayalım; ayaklarımızı harama açtırmayalım; karnımıza helal ettiğinden başkası girmesin; dilimiz Senin açıkladığından başkasını konuşmasın; bizi sevabına yaklaştıracak amelden başkası için zahmete düşmeyelim; azabından koruyacak amelden başkasını yerine getirmeyelim. Sonra da bütün bunları, riyakârların gösterişinden ve ün tutkunlarının ün hevesinden arındır ki, işlerimizi yalnızca Senin için yapalım; Senden başka bir amacımız olmasın.

 

Allah’ım, Hz. Muhammed (s.a.v.) ve âline salat eyle, ve bizi bu ayda, çizdiğin sınırlarıyla, koyduğun farzlarıyla, koştuğun şartlarıyla ve belirlediğin vakitleriyle (günlük) beş namazın vakitlerine vâkıf et. Bizi namazın yüce mertebelerine ulaşan, erkânını koruyan, onu vaktinde kılan, rükuunu, secdesini ve tüm üstün amellerini kulun ve Resulünün -salavatın ona ve âline olsun- getirdiği gibi en kâmil ve kapsamlı taharetle, en açık ve belirgin huşuyla yerine getiren kimselerden kıl.

 

Bu ayda bizi, akrabalarımızla iyilik ve ihsan üzere ilişki kurmaya; komşularımıza ikram ve bağışta bulunmaya; mallarımızı vebal olmaktan kurtarmaya; zekâtını ayırarak temizlemeye; bize dargın-küskün olanların gönlünü almaya; haksızlık yapanlara karşı insaflı olmaya; asla dost edinemeyeceğimiz, barış içinde yaşayamayacağımız Senin düşmanlarının dışında, bize düşmanlık edenlerle barışmaya; bizleri günahlardan temizleyecek, kötülüklerden koruyacak, meleklerin bile yapamayacağı temiz amellerle Sana yaklaşmaya muvaffak et.

 

Allah’ım, bu ayın hürmetine ve bu ayın evvelinden sonuna kadar sana ibadet eden mukarreb melekler, mürsel peygamberler ve salih kulların hürmetine Senden istiyoruz ki, Hz. Muhammed (s.a.v.) ve âline salat edesin.. Allah’ım, Bu ayda bizi, kullarına vaad ettiğin saygınlığa ehil kıl; Sana itaat etmekte âdeta yarışan kullarına vereceğin şeyleri bize de ver ve rahmetinle, bizi en yüksek makamı hakkedenlerin arasına kat.

 

Allah’ım, Bizi tevhidinde şirke düşmekten, övgünde kusur etmekten, dininde kuşkulanmaktan, yolunda körlüğe duçar olmaktan, senin için gerekenden gaflet etmekten ve kovulmuş şeytana aldanmaktan koru. İçinde bulunduğumuz bu ayın her gecesinde affınla (cehennemden) salıvereceğin, rahmetinle bağışlayacağın kulların varsa, bizi onlardan eyle ve bizi bu ayın en iyi ehli ve ashabından kıl. Ramazan hilalinin gözlerden kaybolup gökyüzünden silinmesiyle günahlarımızı da sil; günlerinin sıyrılmasıyla veballerimizi bizden sıyır. Ramazan bitince hatalardan arınmış, kötülüklerden temizlenmiş olalım. bizi bu ayda, eğrilirsek düzelt; kayarsak doğrult; şeytan bize musallat olursa bizi ondan kurtar.

 

Allah’ım, bu ayı sana ibadet etmemizle doldur; vakitlerini sana itaat etmemizle süsle; gündüzlerinde oruç tutmaya, gecelerinde namaz kılıp dua etmeye, bağışlanmak için ağlayıp sızlamaya muvaffak et bizi; gündüzleri gafletimize, geceleri kusur ettiğimize tanık olmasın.

 

Ya erhamerrahimin, Bu mübarek Ramazan ayının hürmetine, bizleri bağışla, Günahlarımızın affına vesile eyle, Habib’inin şefaatine bizi nail eyle, Sevdiklerinle ve sevdiklerimizle beraber bizleri Ramazan bayramına eriştir. Vatanımıza dirlik, milletimize birlik nasip eyle. Geçmişlerimize rahmet, geleceğimize hayırlar ihsan eyle. Hastalarımıza şifa, dertlilerimize deva ve borçlu olan kardeşlerimize borçlarını ödeme kolaylığı nasip et. Allah’ım! Gazze’de şehid olan kardeşlerimize rahmet eyle, Gazze’deki kardeşlerimize güç ve sabır ver, onlara nusretini gönder ve bizleri onlara yardım etmeye vesile eyle. Onlar için çalışan, didinen kardeşlerimize de güç ve kuvvet ver, Müslümanlara ve Mü’minlere de feraset ver Allah’ım, feraset ver Allah’ım, feraset ver Allah’ım… Âmin…

 

Mevlevi Tarihinde Temmuz

01 Temmuz 1936 Mûsikîşinas, hânende, hafız, Mevlevî Âyîn-i şerif bestekârı Bekir Sıdkı Sezgin İstanbul’da doğdular.

 

02 Temmuz 1990  Hz. Mevlâna soyundan  Âmil Çelebioğlu Mekke’de “Tünel Faciası” diye anılan kazada vefat etti.

 

04 Temmuz1989 Hazreti Mevlâna evlâdından mimar, ressam, eğitimci ve araştırmacı Şehabeddin Uzluk Çelebi Hakk’a yürüdü

 

10 Temmuz 1304 (22.7.1888)/13 Zilkade 1305 Abdülvâhid Çelebi Efendi (ibn-i Mehmed Saîd Hemdem Çelebi) Mevlâna Dergâhına postnişin olmuştur. Bu tarihte birinci rütbe mecîdî verilmiştir.

 

10 Temmuz 1333  Dergâhın son Mesnevîhânı Filibeli Hüseyin Sıdkı Dede Hakk’a yürümüştür.

 

11 Temmuz 1971 1958 yılında Konya’daki anma törenlerinde ilk defa gerçekleştirilen semâ âyininde Çelebi Efendiyi temsilen postnişinlik yapan Mevlevî şeyhi ve Mesnevîhan Ahmet Midhat Bahari Beytur Efendi Hakk’a yürümüştur. Göztepe Sahra-ı Cedid kabristanında eşi Fatıma Fitnat hanımefendi’nin kabrinde Hakkın vâsı rahmetine tevdi edildi.

 

14 Temmuz 1929 Edirne Mevlevîhanesi son şeyhi Ahmed Selâhaddin Dede’nin dervişlerinden Meydancı Mehmed Dede Hakk’a yürümüştür.

 

16 Temmuz 1867/14 Rebiülevvel 1284 Tam adı Mehmet Bahâeddin Veled olan Veled Çelebi, Konya’nın Durakfakıh Mahallesi’nde dünyaya gelmiştir.

 

18 Temmuz 1815 Yenikapı Mevlevîhanesi Semahâne, türbe ile çevresindeki müstemilat zamanla harap oldugundan, Sultan II. Mahmud tarafından yenilenmistir. Zamanın şehremini Hayrullah Efendi 30 Haziran 1815 (4 Şaban 1231) de dergâha gelip gerekli keşfi yaptırmış, 15 Temmuz’da eski Semahânenin yıkımına başlanıp 18 Temmuz’da temel atma töreni yapılmıştır.

 

19 Temmuz 1752/ 7 Ramazan 1165 Muradiye Mevlevîhanesi’nin 1434 senesinde ki inşâsından sonra yaklaşık 300 sene gibi zaman diliminde çok ciddî bir tamirat görmeden ayakta kalan Mevlevîhane, Edirne’de bu tarihte meydana gelen büyük depremle Câmi, etrafındaki imâret, tabhane ve diğer müştemilâtı ile birlikte tamamen yıkılmıştır.

 

19 Temmuz 1927 Çankırı Mevlevîhanesi şeyhi Hasib Dede Hakk’a yürümüştür. Mevlevîhâne’de medfûndurlar.

 

20 Temmuz 1883 /15 Ramazan 1300 Yenikapı Dergâhı postnişini Abdülbâkî Baykara Efendi İstanbul’da doğdular.

 

22 Temmuz 1274/16 Muharrem 673 Pazar günü kuşluk vakti İslâm Âlîm ve velilerinden Sadrüd-dîn Muhammed el-Konevî (k.s.) Hazretleri Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur. Kabr-i şerîfleri Konya’da kendi isimleri ile anılan Konevî Câmi’inin bahçesindedir.

 

23 Temmuz 1338/5 Muharrem 739 Perşembe günü Şemseddin Emir Âbid Çelebi Hakk’a yürümüştür. Konya Âsitâne’de Kibâbü’l-Aktâb’da medfundurlar.

 

24 Temmuz 1908 Pazartesi günü Abdülbâki Baykara Efendi Yenikapı Mevlevîhanesi postnişini olmuştur.

 

24 Temmuz 1999 Fransız Bilimsel Araştırmalar Merkezi (CNRS) üyesi, şarkiyatçı, Hz. Mevlâna ve Muhammed İkbal çalışmalarıyla tanınan Eva de Vitra-Meyerovitch Paris’te Hakk’a yürüdü. Vasiyetleri üzerine 2008 yılında cenazesi Konya’ya getirilmiş ve Üçler Mezarlığına defnedilmişlerdir.

 

25 Temmuz 1941 Eyüp Camii baş imamlığına getirilen Zekâîzâde Hâfız Ahmed Efendi (Ahmed Irsoy), Reisü’l-Kurra oldu ve vefatlarına kadar bu ünvanla yaşadılar.

 

27 Temmuz 1762/ 5 Muharrem 1176 Yenîkapı Mevlevîhanesi şeyhlerinden Kütahyalı Ebu Bekir Dede Efendi’nin büyük oğlu olan Ali Nutkî Dede İstanbul’da Mevlevîhane civarındaki evlerinde doğdular.

 

26–27 Temmuz 1824 Derviş İsmail’in Neva Mevlevî Ayin-i şerifi Kadir Gecesinde Yenikapı Mevlevihanesinde ilk kez icrâ edilmiştir.

 

28 Temmuz 1804 Derviş İsmail’in Şevk-ü tarab Mevlevî Âyîn-i şerifi Yenikapı Mevlevihanesinde ilk kez icrâ edilmiştir.

 

Temmuz 1992 Neyzen Fuat Türkelman Hakk’a yürümüştür.

 

Hatırlatmalarınız için info@semazen.net