ULUSLARARASI KİTAP BÖLÜMÜ ÇAĞRI METNİ
T.C.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü Müdürlüğü
ULUSLARARASI KİTAP BÖLÜMÜ ÇAĞRI METNİ
Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü, meşhur Türk-İslâm mutasavvıf ve mütefekkiri Mevlâna Celâleddin Rûmî’nin eserlerini, düşünce sistemini ve ana esaslarını belirlediği yolu olan Mevlevîlik kültür ve sanatını, bilimsel yöntemlerle araştırmayı kendisine amaç edinmiştir. 2005 yılında Üniversite bünyesinde kurulan Mevlâna Araştırma ve Uygulama Merkezi, 2010 yılında Enstitü kimliğini kazanmış ve Enstitü hâlen bu isimle çalışmalarını sürdürmektedir.
Selçuk Üniversitesi’nde 1985 ila 2005 yılları arasında gerçekleştirilen onlarca panel, kongre ve sempozyum gibi akademik faaliyetlerle bilimsel bir ortama taşınan Mevlâna ve Mevlevilik konuları, kurulan Merkez ve Enstitü ile daha sağlam temeller üzerinde araştırılmaya başlanmıştır.
Dolayısıyla Mevlâna ve Mevlevilik yolundaki her türlü bilgiyi hakikatiyle tanıma ve tanıtmayı, yanlış anlama-algılama ve uygulamaları ortadan kaldırarak tarihsel gerçeklere ve geleneğe uygun doğru bilgi üretmeyi amaçlayan Enstitü’nün yaklaşık kırk yıllık bir geçmişi olduğu da bilinen bir gerçektir.
Bu çerçevede Enstitümüz tarafından Hz. Mevlâna’nın 752. vuslat yıl dönümünde yapılan faaliyetlere katkı sunması amacıyla ve kurumsallaşmanın yirminci yılı vesilesiyle kalıcı bir eser meydana getirilmesi planlanmaktadır.
Ülkemizde ve Dünyada Mevlâna Çalışmaları ve Mevlâna-Mevlevilik Uygulamaları ve Algısı başlıklı uluslararası editörlü kitapta, yurt içinden ve dışından konunun uzmanı araştırmacılar tarafından, Mevlâna ve eserleri ile Mevlevilik, Sema ve diğer uygulamaların her türlü yönünün araştırılması, incelenmesi, eleştirilmesi ve değerlendirilmesi yapılacaktır.
Kitapta Türkçe, Farsça ve İngilizce bölüm yazılarına yer verilecek olup kitabın yayın, telif vd. hususlar editörler tarafından yürütülecektir. Bölüm yazarlarından herhangi bir ücret talep edilmeyecektir. 2025 yılı aralık ayında yayımlanması düşünülen kitaptaki bölüm yazıları için yazım kuralları, takvim ve iletişim gibi bilgilere Enstitü’nün resmî internet adresinden erişilebilmektedir.
Şayet kitap için bir bölüm yazısı yazmayı kabul ederseniz konu başlığınızı, 250-300 kelimelik özetinizi ve kısa özgeçmişinizi 31 Temmuz 2025, tam metninizi ise 31 Eylül 2025 tarihine kadar mevlana@selcuk.edu.tr adresine göndermenizi sizlerden rica ediyoruz.
Bu vesileyle yapacağınız katkılardan dolayı şimdiden teşekkür eder, çalışmalarınızda kolaylık ve başarılar dileriz.
Prof. Dr. Nuri ŞİMŞEKLER
Müdür
Alaeddin Keykubat Yerleşkesi Müze Binası (Merkez Kütüphane Arkası) Kat: 1 Selçuklu / KONYA
Telefon: (0 332) 223 08 14
E-posta: mevlana@selcuk.edu.tr
Elektronik Ağ: www.mevlana.selcuk.edu.tr