‘Aşk’ın Bedir Hali’ adlı konferans düzenlendi.

A+
A-

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü ve İslami İlimler Fakültesi tarafından Hz. Mevlana’nın 750. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında Hz. Mevlana’dan Şeyh Galib’e ‘Aşk’ın Bedir Hali’ adlı konferans düzenlendi.

İslami İlimler Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Çıpan, “Güzelliğin hikmetini anlayan, aşkın bahşettiği yüceliklerden haberdar olan şairler için aşk, söze hikmet veren nesnedir. Şairler, külli alemi aşk penceresinden seyredip gönle hitap eden şiir diliyle seslendirir. Zaman ve mekanda vücut bulan ve varlıklarını devamlı kılan ekoller, içtihatlar ve eserler manevi bir kudret ve sanat sahibi zatlara dayanır. Hoca Ahmet Yesevi, Şah Nakşibend, Hacı Bektaş-ı Veli ve Mevlana gibi mana aleminin sultanları ile Mimar Sinan, Şeyh Galib, Dede Efendi, Mustafa Rakım, Aziz Dede, Tanburi Cemil Bey gibi sanatkarlar yolları açar, diğerleri bu güzergahlarda yürüyerek olgunlaşır.” dedi.

Divan ve Hüsn ü Aşk gibi eserleri bulunan ve 18’inci yüzyıla damgasını vuran Şeyh Galib’in çilesini İstanbul’da Ali Nutki Dede’nin şeyhlik yaptığı Yenikapı Mevlevihanesinde tamamladığını belirten Çıpan, “Nezih ve vakur bir içliliğin, asil bir ruhun, olgun bir tefekkürün ve son derece titiz bir sanatkarın edebi timsali, klasik gelenekte zincirin son halkası olan Şeyh Galib, Na’ili ve Neşati’nin temsil ettiği ve geliştirdiği Sebk-i Hindi’nin son büyük üstadı. Türk edebiyatında mücerredi mektep haline sokan ilk ve büyük şair.” ifadelerini kullandı.

Konferansa İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Sami Bayrakçı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.