“Düşünce ve Kültür Dünyamızda Mevlana: Kimlik Tartışmaları ve İdeolojik Yaklaşımlar”

A+
A-
Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesi söyleşi programları kapsamında “Düşünce ve Kültür Dünyamızda Mevlana: Kimlik Tartışmaları ve İdeolojik Yaklaşımlar” konulu söyleşi düzenledi.  Program konuğu akademisyen, yazar ve Ankara Mevlana Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, Mevlana’nın hayatı, edebi kişiliği, hakkında yazılanları ve Mevlana hakkında yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

TYB Ankara Şubesi olarak Türk kültür sanat ve edebiyatına, düşünce dünyasına önemli katkılar yapan şahsiyetleri söyleşi programlarıyla tanıttıklarını, adlarına anma toplantıları düzenlediklerini ifade eden TYB Ankara Şube Başkanı ve program yöneticisi M. Sait Uluçay, “Bu gün, sayın hocamız Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, 13. yüzyılda yaşamış İslam âlimi, düşünür, şair, sufi ve mutasavvıf Mevlana Celaleddin Rumi’yi konuşacaklardır.” dedi.

Şair ve yazar Uluçay, Mevlana Araştırmaları Derneği’nde neler yapıldığı, Türkiye’de Mevlana ile ilgili çalışmaların ne durumda olduğu,  Mevlana hakkında yapılan eleştiriler; İran, Afganistan ve Tacikistan‘ın Mevlana konusunda Türkiye’ye karşı tavırları hususunda Prof. Dr. Karaismailoğlu’na  sorular yöneltti.

Mevlana’ya ilgi artıyor

Dünyada ve Türkiye’de insanların ve bilim insanların Mevlana’ya ilgisinin arttığını ve Mevlana hakkında devam eden yüzlerce çalışmanın olduğunu anlatan Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, “Ankara Mevlana Derneği olarak Mevlana Araştırmaları Kitabı çıkartıyoruz. Her Cuma günü Hz. Mevlana’dan Gazel Okumaları yapıyoruz. Hafta sonları Mevlana ile Farsça Dersler veriyoruz.” şeklinde konuştu.

6ee22a35-6af6-4e62-a33e-1a6f0f892421.jpg

TYB’den 24 yıllık Mesnevi Okumaları klasiği

Mevlana Hazretlerine gösterilen ilgiye paralel araştırmaların yapıldığını ancak TYB’nin güzel çalışmalara imza attığını söyleyen Prof. Dr. Adnan İsmailoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ankaravi İsmail Efendi’nin büyük emeklerle yazdığı ve çok kıymetli Mesnevi Şerhi’ni alıp okuyabilecek hale getirememenin ezikliğini ve mahcubiyetini yaşıyoruz. Bununla beraber Mevlana Hazretleri ile ilgili en kapsamlı araştırma ve çalışmalar Ankara’da yapılmaktadır. Bu konuda gençlere yönelik bir kitap çalışmam oldu. Programdan sonra sizlere dağıtacağım. Şahsen ben ve bir çok bilim adamı arkadaşım yüzlerce makale yazdılar. Türkiye Yazarlar Birliği tarafından yayımlanan TYB Akademi dergisi Mevlana Özel Sayısını yayımladı. Yine TYB Genel merkezinde 24 yıldır Mesnevi okumaları sürdürülmektedir.” dedi.

Gölpınarlı’dan kapsamlı bir eser..

Prof. Dr. Karaismailoğlu, Mevlana’nın Mesnevi’si ile ilgili birçok çalışma bulunduğunu ifade ederek,“İlk tam tercümesi Şem-i Efendi tarafından yapıldı. 1631’de vefat eden Ankaravi İsmail Efendi de dünyada en çok ilgi beğenilen ve ilgi gören Mesnevi Şerhini yaptı. Abdulbaki Gölpınarlı, Hz. Mevlana’nın bütün eserlerini Türkçe’ye çevirdi. 26 bin beyit Mesnevi Şerif, 40 bin beyit Divan-ı Kebir, 500 sayfadan fazla mektup ve Farsça eserlerin çevirisi olmak üzere  1.500 sayfalık  büyük bir eseri kültür hayatımıza kazandırdı.” bilgisini verdi.

Mevlana’nın dindarlığını ispatlamaya çalışmak üzücü..

Mevlana’nın dindarlığının tartışılamayacağını, Mevlana’yı anlamak istemeyenlerin başlattıkları tartışmalara ve yazdıklarına bakılarak Mevlana’nın Müslümanlığını ispatlamaya çalışılmasının yanlış olduğunu ve buna çok üzüldüğünü belirten Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, “Mevlana bugün bütün dünya hitap etmektedir. Mevlana’yı İslami ve Sünni geleneğin dışındaymış gibi tanıtmaya kalkıştılar. Onların bu çabaları halkımızın sevgisini söndürmedi. Ayrıca Hz. Mevlana’yı seven ve onu anlatmak isteyen bazı arkadaşlar bu söylemlerin etkisi altında kalarak onun dindarlığını ispatlamaya çalışıyor. Bu aslında bana çok üzücü geliyor. Bizim Hz. Mevlana’yı böyle değerlendirme ihtiyacı duymamız; mahcubiyetimiz, kusurumuz ve eksikliğimizdir.” yorumunda bulundu.

 Mevlana üzerinden yürütülen kimlik ve ideolojik tartışmalar

İran, Afganistan ve  Tacikistan’ın  Mevlana konusunda Türkiye‘ye karşı olumsuz tavırları, son zamanlarda değiştiğini belirten Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, “Mevlana, bu ülkeler ile Türkiye arasında bir gönül köprüsü olmayı başarmıştır. Dışişlerimizdeki olumlu gelişmelerde bunun etkisini görebiliyor, hissedebiliyoruz.” şeklinde konuştu.

Program TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay’ın Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu’na  teşekkür beratı takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

83641b68-5bbe-4757-9089-bf178d683e24.jpg54b13e87-f6cf-447f-8e7c-860a36e88335.jpg

Türkiye Yazarlar Birliği