Kaç türlü bayram vardır?

A+
A-

Kaç türlü bayram vardır?

Bu sene de bir ramazan ayını daha bitireceğiz ve bayram yapacağız. Yine herkes arife gününden bayram hazırlıklarına başlayacak. Babalar çocukların ve evin bayram ihtiyaçlarını hazırlamakla, anneler bayramda gelen misafirlere güzelce ağırlayabilmek için hazırlıklar yapmakla, çocuklar ise ertesi günü giyecekleri elbiseleri hazırlamakla meşgul olacaklar. Büyükler ziyaret edilecek, eller öpülecek, çikolatalar yenilecek ve bir sonraki bayramda yine hep birlikte sağlık ve huzurlu bir şekilde girmek için dualar edilecek.

Uzun yıllar gurbette kalan bir adam için bayram herhalde köyüne ve karısına vardığı gündür. Nişanlısını askere gönderen bir kız için bayram sevdiğinin tezkere aldığı gündür. Yıllardır çektiği bir dertten kurtulan hastanın bayramı sağlığına kavuştuğu andır. Anne babaların bayramı çocuklarının doğduğu gündür. Uzun zamandan beri işsiz gezen bir adam iyi bir iş bulduğunda bayram eder. Çok istediği bir makama yükselen adamın sevinci hangi bayram gününde duyulan sevinçten daha azdı? Çocuklar kendilerine bir oyuncak alındığı zaman bayram ederler. Esnaf işleri iyi olduğu zaman, öğrenciler sınıflarını geçtiklerinde bayram ederler. Liseyi bitirmiş bir gencin üniversiteyi kazandığı zamanki sevinci bayramdan az mıdır? Ya katıldığı televizyondaki yarışmada bir araba veya ev kazanan şanslı ev kadınlarının sevincine ne demeli! On haftadır devreden lotoyu kazanan adamın sülalesi bayram eder herhalde.

Bunlar normal insanlar içindi. Meşhur sözdür, delilere her gün bayramdır. Onlar için fark etmez. Her gün aynı şekilde aynı mutlulukta olabilirler. Hiçbir şey umurlarında değildir onların. Ufacık bir şeyle çok mutlu olabilirler. Bazen akıllı olmak ne kadar da sıkıcı, diye düşündüğüm olur onların bu hallerini gördüğümde. Ve deli olmadığım, olamadığım için üzülürüm.

Hz. Ali’ye göre ise günahsız geçen her gün bayramdır. Günahsız bir gün. Acaba hala böyle bir gün yaşayanlar var mı? Rastlasak da ayaklarına kapansak.

Bunların yanında bir de aşıkların bayramı vardır. Aşıklar için bayram sevgiliye kavuşulduğu andır. Eskiden sevgiliyi cam kenarında, çeşme başında, at üzerinde veya bostanda görüp bir yan bakışına mazhar olmak aşıklar için en büyük bayramdı. Bayramlarda kolonya veya gülsuyu dökmek, tatlı ikram etmek   adettendir. Aşığa sevgiliyle kavuşacağı haberi tatlı, bunun üzerine aşığın döktüğü sevinç gözyaşları gülsuyu ve sevgiliye kavuşma anı da bayram olur.

Peki ya Hak aşıklarının, gerçek aşıkların bayramı ne zaman olur? Onlar için her an bayram olur. Her gün bayram olur. Onların bayramları miraçlarıdır, cemleridir. Arifin bayramı Hakk’a kavuştuğu andır. Onlar nefislerini, benliklerini eritirler, yok ederler, ortadan kaldırırlar. Onlarda kendileri namına bir şey kalmaz. O zaman her daim bayramdadırlar. Vuslattadırlar. Bakışları bayram, halleri bayram, kuru ekmek onlar için en lezzetli yemek, üzerlerindeki yırtık sökük hırka zümrütlerle, mücevherlerle, incilerle bezenmiş çok değerli kaftan, zindanlar, izbe köşeler, barakalar, kulübeler bayram yeri olur. Büyük velilerden Hacı Bayram Velinin şu dörtlüğü onların durumunu çok güzel ifade eder:

Bayramım şimdi bayramım idi
Bayram edersin yar ile şimdi şimdi
Hamd ü senalar hamd ü senalar
Yar ile bayram kıldı bu gönlüm

Kamil bir mürşidin sözleriyle bayram, kendini bilmek, kendini ve didar-ı cemalin yansımalarını mürşitte görmek, mürşidi Hakk bilmek demektir. Başka bir deyişle bayram; insanın güneşinin doğması ve onun ışığıyla sahibini bilip, bulması demektir. Gerçek anlamıyla bayram budur.

Aşık-ı billah’ın yari, sevgilisi Hakk olur. Hepinizin mübarek ramazan bayramınızı tebrik eder sevdiklerinize mutluluk ve sağlık getirmesini Cenab-ı Mevladan niyaz ederim.

ETİKETLER: