Yaman Dede hayatı belgesel film oldu.

A+
A-

yaman-dede-nin-hayati-belgesel-oldu-45120718_oKayseri’nin ilçelerinden Talas’ın manevi şahsiyetleri arasında yer alan ve Yaman Dede olarak bilinen Mevlana aşığı merhum Mehmet Abdulkadir Keçeoğlu’nun hayatı belgesel film oldu.

Talas Belediyesi tarafından yaptırılan 47 dakikalık belgesel filmde, ‘Gönül hun oldu şevkinden boyandım ya Resulallah / Nasıl bilmem bu nirana dayandım ya Resulallah’ dizeleri gibi birçok naatın sahibi merhum Yaman Dede’nin 1887-1962 yılları arasındaki hayatı canlandırıldı. 3 Mayıs 1962 tarihinde vefat eden Yaman Dede, ölümünün 51. yıl dönümünde Talas Belediyesi tarafından restore edilerek adının verildiği konakta anıldı. Geceye Yaman Dede’nin hayatını anlatan kitabın yazarı Muhsin İlyas Şubası ve çok sayıda seveni katıldı.

Duygulu anların yaşandığı belgeselin ardından konuşan Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, Yaman Dede’nin hayatının anlaşılması gereken örnek bir yaşam olduğunu ifade ederek, “Hayatını gelecek nesillere aktarmak için kitap, film, belgesel ya da albüm çıkartıyoruz. Her yıl bir çalışma yapıyoruz.” şeklinde konuştu. Yaman Dede’yi anlatma değil anlamanın önemine dikkat çeken Başkan Yıldırım şöyle konuştu: “Onun hayatını, aşkını, insana verdiği değeri anlamamız gerekir. Yaman Dede, peygamber aşığıdır, Mevlana aşığıdır. Aşk insanıdır. Aşkı tarif ederken de ‘yanmaktır efendim aşkın tek çaresi’ diyen aşk kelimesini yalın değil, bir hayat olarak gören bir güzel insandır. İnşallah gelecek nesillerimiz Yaman Dede’den istifade eder.”

Yazar Muhsin İlyas Subaşı ise Yaman Dede’nin keşfedilmemiş Allah dostlarından biri olduğunu belirterek, “Hayata ve insana çok farklı bir bakışı var” dedi. Subaşı, “Risalet döneminde başlayan, sonra siyasi çalkantılarla kaybolan İslam’ı anlama ve yaşama halini yeniden ihya eden insanlardan. Yaman Dede o silsilenin bir halkasıdır. İnsanı, cemiyeti, dünyayı olduğu gibi görüp, onun içerisinde onları şekillendirecek hizmete talip olursanız Yaman Dede olursunuz.” ifadelerini kullandı.

Yaman Dede’nin belgesel filmini hazırlayan genç yönetmen Hasan Basri Özdemir, çalışmanın 13 ay sürdüğünü anlattı: “Belgeseli hazırlama aşamasında diğer filmlerde olmayan bir kolaylık yaşadık. Gariptir ki ulaşmak istediğimiz belgelere çok rahat ulaştık.”