Şeb-i Arus yaklaşırken tartışmalar da başladı…

A+
A-

Merhaba Gazetesinin konu ile ilgili haberi

Aralık ayı yaklaşırken Konya’ya alternatif Şeb-i Arus etkinlikleri için çeşitli organizasyonlar düzenlenecek olması yine tepki çekti. Konuyla ilgili kurum ve kuruluşlar “Şeb-i Arus gecesi Konya’da icra edilmeli” vurgusu yaparken, kuralları çerçevesinde icra edilmeyen Sema gösterilerinin de yanlışlığına bir kez daha değinildi

Konya’nın, Hz. Mevlana’nın 740. Vuslat Yıldönümü etkinliklerine hazırlandığı şu günlerde Sema tartışması yeniden gündeme geldi. Kemâle doğru manevî bir yolculuğun anlatıldığı Semanın, kişi ve kuruluşlar tarafından özüne uygun olarak icra edilmediği gerekçesiyle kutlanacak olması tepki çekti. 740. Vuslat Yıldönümü etkinlikleri kapsamında bir takım kuruluşların Konya’ya alternatif olarak Şeb-i Arus etkinliği düzenleyecek olması, bir tarafından “Şeb-i Arus Konya’nındır” tartışması başlatırken, bir taraftan da “Sema eğlence kültürüne dönüşüyor” tartışması başladı.

2-2.20131127083219.jpg

Tartışmaya neden olan etkinlikler ise 28 Kasım 2013’te TİM Show Center’de Ahmet Özhan’ın katılımı ile yapılacak olan Mevlana’nın Dilinden Şeb-i Arus ve 13 Aralık 2013’te Ülker Sports Arena’da gerçekleştirilecak Şeb-i Arus İstanbul 2013 etkinliği. Ayrıca gazete reklamlarıyla ismini dahi yanlış yazarak Şeb-i Arus etkinliği organizasyonu için duyuru yapılması da vatandaşların ve ilgili kurumların tepkisine neden oldu.

ŞEB-İ ARUS’U DAHİ YANLIŞ YAZIYORLAR

Her iki etkinlik şimdiden tartışma oluştururken Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler gazete reklamları vererek Şeb-i Arus düzenleyecek olan organizasyon şirketlerine tepki gösterdi. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, “Mevlana Celaleddin Rumi Anma ve Hoşgörü Programı” adı altında 1-31 tarihleri arasında Türkiye ve Kıbrıs’ta sadece ticari kazanç sağlama amacıyla Sema etkinliği düzenlenecek olmasının yanlışlığına değindi. “Şeb-i Aruz Hamdım, Piştim, Yandım Türkiye Turnesi” adı altında ismini dahi yanlış yazdıkları Şeb-i Arus’u icra etmelerinin yanlış olduğunu ifade eden Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, şöyle konuştu: “Eski yıllarda ‘Hisseli Harikalar Kumpanyası” adıyla il il, ilçe ilçe dolaşan çadır tiyatroları vardı. Yine küçük sirkler vardı, kamyonlara bindirdikleri ‘malzemeleri’ ile ülkeyi dolaşan. Şimdilerde ‘Şeb-i Aruz’cular çıkmış benzer ‘duygusal’ misyonla. Şeb-i Arûs demeyi bile bilmeyen, Mukabele-i Şerif’i (Semâ’ı) sadece dönmekten ibaret zannedenlarin yaptıkları Mevleviliği gerçek felsefesinden saptırmaktadır. Kemâle doğru manevî bir yolculuğun anlatıldığı Sema’yı bir takım çıkarlar için yanlış bir şekilde eğlence haline dönüştürmek kabul edilmez. Nitekim bu tür organizasyonların önüne geçmek için 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da bir genelgesi vardır. Bu bakımdan icra edilmesi düşünülen programların iptali için Bakanlığı göreve çağırıyoruz. Biran önce Sema’yı gerçek anlamından uzaklaştıran etkinliklerin önüne geçilmelidir” diye konuştu.

2-1.20131127083232.jpg

ŞEB-İ ARUS KONYA’DA İCRA EDİLMELİDİR

Konya’ya alternatif olarak sunulduğu söylenen Konya dışındaki Şeb-i Arus programları hakkında ise Şimşekler, şöyle konuştu: “Tekke ve dergahların kapatılmadan önce Osmanlı coğrafyasında 140 tane Mevlevihane vardı. Bu Mevlevihanelerde her 17 Aralık günü Şeb-i Arus etkinliği yapılırdı. Ancak 1940’lı yıllara gelindiğinde Şeb-i Arus’a devlet sahip çıktı ve devlet eliyle Konya’da icra edilmeye başladı. 2000’li yılların başına kadar da Sema etkinliği sadece Konya’da yapıldı ancak Mevlana’nın popüler olmasıyla birlikte birçok ülke ve şehirde Şeb-i Arus etkinliği ve Sema programı icra edilmeye başlandı. Fakat önerim resmi olarak Şeb-i Aurs’un Konya’da icra edilmesidir. Çeşitli dernek, vakıf, eğitim kurumları, konuyla ilgili STK’lar gerekli kurallar çerçevesinde Sema programı düzenleyebilir ancak resmi olarak Şeb-i Arus gecesi Konya’da yapılmalıdır. Bu açıdan çeşitli kişi ve kuruluşların Şeb-i Arus etkinliklerine, devlet kurumları destek vermemelidir. Madem ki yıllardır Şeb-i Arus devletin ilgili kurumları olan valilik, belediye ve kültür müdürlüğü tarafından yapılıyor, o zaman devletin kurumları resmi organizasyon dışında Şeb-i Arus’a izin vermemelidir.”

İLLERE ŞEB-İ ARUS GENELGESİ GÖNDERİLDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ömer Faruk Belviranlı da Sema programlarının aslına uygun yapılmasına büyük önem verdiklerini, Şeb-i Arus gecesinin de sadece Konya’da düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Aralık ayında Konya’ya alternatif program yapılması için İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri’ne yazı gönderdiklerini bildiren Ömer Faruk Belviranlı, “Şeb-i Arus gecesi sadece Konya’da yapılmalıdır. Hz. Mevlana’nın şehri olmasının yanında çok güzel bir salonda icra ediliyor. Başka bir yerde yapmaya gerek yoktur. Onun için illere yazı göndererek, alternatif Şeb-i Arus programı yapılmamasını istedik” adiye konuştu.

2-3.20131127083246.jpg

Müdürlük olarak Sema etkinliğine ayrı bir önem verdiklerine ve aslına uygun olarak icra edilmesi için hassasiyet gösterdiklerinin altını çizen Belviranlı, şu değerlendirmelerde bulundu: “Maalesef son yıllarda tasvip edemeyeceğimiz mekanlarda Sema yapılmaya başladı. Bunun önüne geçmek için 2008 yılında genelge yayınladık. Bakanlık olarak istediğimiz Sema’nın Mevleviliğin kuralları ve şartları altında yapılmasını istiyoruz. Program yapılacak salonlara gelenler sadece Sema’yı izlemelidir. Sema’yı bir eğlence olarak algılamamalı ve bu algı oluşturulmamalıdır. Onun için Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü olarak Sema icra etmek isteyen kişi ve kurumlar olursa kendilerine her türlü desteği vermeye hazırız. Müdürlüğümüz Semazenlerini, sanatçılarını, tasavvuf müziği ekibini görevlendirmeye hazırız. Yeterki bize başvursunlar. Vatandaşlardan, kurum ve kuruluşlarından istediğimiz Sema aslına uygun yapılsın ve gelecek nesillere de aslına uygun olarak aktarılsın.”

merhabahaber.com

[divide style=”2″]