Türbe Önü Buluşmalarında Musiki Sohbeti

A+
A-

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün öncülüğünde, Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arus) kapsamında düzenlenen Türbe Önü Buluşmalarının yedinci gününde, sohbet çadırı musiki programına konuk olan İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Tamburi Sanatçısı Kağan Ulaş, Türk klasik ve tasavvuf musikisinin müstesna enstrümanı tambur hakkında bir sohbet gerçekleştirdi.

Tambur sanatçısı olarak bir çok radyo ve televizyon programına katılan Ulaş, Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluğunda sazende olarak 18 yıl Mevlana’yı anma törenlerinde görev aldı. Bu yıl ‘Vefa Vakti’ temasıyla düzenlenen etkinlilere de katılan Ulaş, tasavvuf müziğinin temel enstrümanı tamburi hakkında bilgi verdi. Sohbetinde, Mevlana’nın eserlerinde tamburdan bahsettiğini dile getiren Ulaş, tamburun Anadolu ve Ortadoğu coğrafyası dışında pek kullanılmayan bir enstrüman olduğunu söyledi.

‘Tambur, Türk Klasik ve Tasavvuf Musikisinin Temel Enstrümanı’

Tamburun Türk klasik ve tasavvuf musikisinin temel enstrümanı olduğunu belirten Ulaş, tarihte büyük tamburi sanatçılarının bulunduğunu ifade ederek, Sultan 3. Selim’in neyzen, tamburi, aynı zamanda klasik musikinin büyük bestekarı ve müzisyeni olduğunu kaydetti. Konya’daki manevi atmosferin kendilerini başka bir dünyaya götürdüğünü dile getiren Ulaş, normal Dünya’da içimizde açamayan çiçeklerin burada ki manevi ortamda açtığını söyledi. Mevlana ve Mevlevilerin hakikate giden yolda, güzelliğin ve estetiğin çok kıymetli olduklarını keşfettiklerini belirten Ulaş, Mevlevihanelerin konservatuarlar ve güzel sanat akademileri gibi bir misyonla yüzlerce yıl bu topraklara hizmet ettiğini söylerine ekledi. Ulaş daha sonra ‘Tekbir’ ve ‘Salat-ı Ümmiyye’ nin de makamı olan segah makamında tambur taksimi gerçekleştirdi.