RUMİ VE AŞKIN TERAPİ I-II

RUMİ VE AŞKIN TERAPİ  I-II

RUMİ VE AŞKIN TERAPİ

Yazar: Dr. Faik Özdengül

Yayınevi: Konya Büyükşehir Belediyesi Yayınlar

 

RUMİ VE AŞKIN TERAPİ

Yaşam Koçluğu/Life Skills Coaching dünyada yeni ve hızla gelişen bir profesyonellik alanı. İnsanlar hızlı yaşamın içinde daha pratik, daha kestirme ve yaşama uygulanabilir yollar arıyorlar. Bu anlamda eğitimli Koçlar bireylere iş, özel yada sosyal hayatta somut değişimler sağlıyor.

Bugün, olimpiyatlarda yarışan atletlerin yaşam koçları var. Ünlü sinema oyuncularının, tanınmış sanatçıların yaşam koçları var. Genel müdürlerin, şirket sahiplerinin, zengin ve başarılı insanların yaşam koçları var.

İnsanlara rehberlik ettiklerini söyleyen bu insanlar, bir anlamda Modern çağın Modern Mürşitleri. İşleviniz ne? Yaptığınız işi nasıl tanımlarsınız deyince  çok kısa tabirle olduğunuz yerdeki sizle olmak istediğiniz siz arasındaki mesafeyi kapatıyoruz diyorlar. Daha da kısası yaptığımız iş hedef koymak ve hedefe ulaşmak disiplinidir diyorlar. Uyguladıkları disiplin ve yöntemi merak ediyoruz. Sistematiği nedir diye soruyoruz. Bugüne değin başarılı, hayatından memnun, iç barışı yakalamış insanları inceledik ve ortak yönlerini bulup sistematize ettik diyorlar. Ve bize de birer yaşam koçu bulmamızı danışmanlık almamızı öneriyorlar.

Bu kitabı yazmaya karar verdim.Düzgün olması için hayatın, bozmak şart değildi. Bozanların sonradan unuttukları düzgünlüğü onlara tekrar hatırlatmak gerektiğini düşündüm onları suçlamadan. Bir yerlerimizde kalmış, bizlere de unutturulan tozlanmış güzelliklerimizin tozlarını yeniden üfleyip sunmak istedim ihtiyaç duyanlara.

Kişisel Gelişim disiplinleri ve Psikoterapi anlamında Mesnevi”nin eşsiz bir eser olduğunu burada vurgulamak istiyorum. Kişisel Gelişimi: kendini tanıma, kendini disiplinize etme ve kendini ifade etme olarak algılarsak, bu anlamda Mesnevi başlıbaşına yol göstericidir. Mevlana Mesnevisinde öncelikle “Kendine doğru yola çık” der. Nitekim Son Peygamber de “Kim kendini bilirse Rabbini bilir” derken kendini tanımanın aslında Yaratıcı”yı tanımak olduğunu vurgular. Mevlana da bu anlamda yolu özetler. Kendinden geçen bir yol. Batılıların akıl yoluyla varmak istedikleri yol için Mevlana “Bütün sanatlar, şüphe yok ki önce vahiyden meydana gelir, fakat sonra akıl, onların üstüne bazı şeyler katar” der. Vahiyden kopan hiçbir disipline yol vermez. Sonra yaşam koçluğu anlamında “Bu rebabın sesi neler söylüyor,  bilir misin? Arkamdan gel de yolu öğren .” derken Koç arıyorsan önce Peygamberlerden başlayıp sonra da onların varislerini aramalısın der. Yolun çetin olduğunu ve mutlaka kılavuz gerektiğini. Böylece  Yaşam Koçluğunu yüzyıllarca önce ilan etmiştir Mevlanamız “Bildiğin ve defalarca gittiğin yolda bile kılavuz olmazsa şaşırırsın.Kendine gel! Hiç görmediğin o yola yalnız gitme, sakın yol göstericiden baş çevirme”.der.

Koçun seçiminden yolun çetinliğine, mahiyetine, yönüne, zorluk ve çeldiricilere kadar tüm unsurlara işaret eder. Ve bu yolda enerjimizin yakıtımızın da aşk olması gerektiğini söyler. Ve gerçekten de bir Koça ya da Mürşide ihtiyaç olduğunu kesin beyan eder “Şu zamânede tek ve eşsiz bir insan olmak, yahut din yolunda olgunlaşmak istersen, bunu erenler meclisinden başka yerde arama. Erkekçe yaşamak istersen, olgun bir Hak erinin çevresinde dolan”

Madem artık Batı sistematiğine göre düşünüyoruz, madem kaybettiğimizi orada arıyoruz, kendi değerlerimizi sistematize etmek ve barışa katkıda bulunmak adına seçeneklerimizi yeniden gözden geçirmek durumundayız. Bu başlangıç cümlelerindeki son sözlerimi yine Mevlana”dan seçmek istiyorum.

Hak”tan baş çektin gittin amma bir yol bulabildin mi hiç? Yola gel, sersemce kaybolup gitme.

Yol uzun; tez o uzun yola at sürelim, gece alanında yol alalım.

Burada eğleşmek, ham adamın işi; geldiğim yer neresi? Orasının yolunu tutayım da gideyim ben.

Bu rebabın sesi neler söylüyor,  bilir misin? Arkamdan gel de yolu öğren diyor.

Dr. Faik Özdengül